Skip to content

Θηλασμός – οδηγίες για πως να θηλάσετε

by Κώστας Νταλούκας on June 4th, 2011

Πλεονεκτήματα του Μητρικού  Θηλασμού

Τό γάλα σας είναι η πιο κατάλληλη φυσική τροφή για το παιδί κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Είναι έτοιμο στη σωστή θερμοκρασία και ότι ώρα θελήσει να θηλάσει. Είναι αποστειρωμένο και κατά συνέπεια χωρίςμικρόβια. Αλλεργία και ‘δυσανεξία’ συμβαίνουν πολύ περισσότερο με το ξένο γάλα (δερματίτιδες, διάρροιες, κολικοί κλπ ).

Το ανθρώπινο γάλα περιέχει αντισώματα εναντίον μικροβίων και ιών. Γάλα από μητέρες που το διαιτολόγιό τους είναι επαρκές περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να παίρνει ένα παιδί. Εξ’ άλλου μεταξύ παιδιού που θηλάζει και της μητέρας του αναπτύσσονται μεγαλύτεροι ψυχολογικοί δεσμοί.

       

Προπαρασκευή της θηλάζουσας

Οι περισσότερες από εσάς είστε ικανές να θηλάσετε. Χρειάζεται όμως να είστε σε καλή φυσική κατάσταση.  Ανάπαυση, άσκηση, όχι άγχος, επαρκής και σωστή διατροφή. Η χρήση σωστού στηθόδεσμου ώστε να στηρίζεται το στήθος σας, θα κρατήσει την καλή θέση και δεν θα δημιουργήσει χαλάρωμα των ιστών. Οι θηλές πρέπει να περιποιούνται με καθαρό νερό ή χαμομήλι. Καλό είναι να γίνονται και ελαφρές επαλείψεις με μια μαλακτική κρέμα. Πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση οινοπνεύματος στις θηλές γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσουν ραγάδες και δεν θα μπορείτε να θηλάσετε λόγω του έντονου πόνου. Για εσάς που έχετε πολύ γάλα κάνετε συχνές αλλαγές στα πανιά που μπαίνουν στο στηθόδεσμο και έρχονται σε επαφή με τις θηλές του στήθους.

Το μοναδικό καλό ερέθισμα για να “κατεβάσετε” γάλα είναι το κανονικό και πλήρες άδειασμα του στήθους. Το γάλα  ελαττώνεται όταν το άδειασμα δεν γίνεται καλά.

Ο οργανισμός σας από την στιγμή που το βρέφος δεν καταναλώνει όλο το παραγόμενο γάλα, “καταλαβαίνει” ότι  το παιδί δεν χρειάζεται περισσότερο και το ελαττώνει. Οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι σημαντικές για την αποκατάσταση και την ισορροπία του θηλασμού.   Μερικές φορές για διαφόρους λόγους δίνετε στο βρέφος ξένο γάλα αρκετά νωρίς, σαν συμπλήρωμα, συνήθως επειδή  νομίζετε ότι το δικό σας δεν φθάνει, ενώ στην πραγματικότητα απλώς δεν έχει αποκατασταθεί ο θηλασμός. Αποτέλεσμα  είναι να περιοριστεί το γάλα σας,  αφού το μωρό πίνει  ευκολότερα από το μπουκάλι παρά  από το στήθος, με συνέπεια τις περισσότερες φορές να “χάνεται” ο θηλασμός.

Τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, το γάλα φαίνεται πιο διάφανο και πιο αραιό (λέγεται και πύαρ), αλλά στη πραγματικότητα είναι πιο θρεπτικό από το γάλα  που θα  ακολουθήσει μετά.

 

Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει

Η διατροφή που πρέπει να έχετε κατά την περίοδο του θηλασμού πρέπει να περιέχει αρκετές θερμίδες ώστε να αναπληρωθούν αυτές που χάνονται με τον θηλασμό καθώς και εκείνες που ξοδεύονται για την παραγωγή γάλατος.

Πρέπει να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, σε υγρά και βιταμίνες. Όσον αφορά το ασβέστιο πρέπει να πίνετε κάθε  ημέρα  τουλάχιστον δύο ποτήρια γάλα ή να τρώτε άλλα  γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το τυρί και το γιαούρτι. Αν δεν μπορείτε τότε  πρέπει να παίρνετε ασβέστιο σε δισκία, όπως επίσης και σίδηρο. Στην αγορά θα βρείτε γάλατα που περιέχουν συμπλήρωμα βιταμίνης D. Πρέπει να προτιμώνται. Επειδή με το γάλα χάνετε μεγάλες ποσότητες υγρών  πρέπει να τις αναπληρώνετε πίνοντας αρκετό νερό. Την ώρα του θηλασμού μπορείτε να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι με νερό και να πίνετε όσο θέλετε. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι το γάλα, η μπύρα και το τσάι προκαλούν αύξηση στην παραγωγή του γάλατος. Το αλκοόλ κατά την περίοδο του θηλασμού πρέπει να αποφεύγεται, αφού μπορεί να μειώσει την ποσότητα του γάλατος και να χαθεί ο θηλασμός και πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα ανάπτυξης στο βρέφος που θηλάζει. Σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης απαγορεύεται αυστηρά  η κατανάλωση έστω και μιας γουλιάς αλκοόλ αφού έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει γνωστή ασφαλής ποσότητα και αφού μπορεί να προκαλέσει γέννηση παιδιών με εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλ (πνευματική καθυστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς, βλάβες οργάνων, δυσκολίες μάθησης και άλλα προβλήματα).

Το διαιτολόγιο, πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών όπως πχ το κρέας, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, και τα όσπρια.  Προσοχή  πρέπει να δοθεί στο ποσό των λαμβανόμενων θερμίδων και της φυσικής άσκησης έτσι ώστε να μην έχετε αύξηση του βάρους σας. Αν σας έχουν μείνει πολλά κιλά μετά τη γέννα  πρέπει να αυξήσετε την φυσική σας άσκηση (γυμναστική, κολύμπι, περπάτημα κλπ), με παράλληλη μείωση της ποσότητος κυρίως της τροφής, όχι όμως της ισορροπίας, ώστε να επιτύχετε μείωση του βάρους σας. Θα τρώτε απ’ όλα σε μικρές ποσότητες.

Καθημερινά πρέπει να καταναλώνετε 160γρ. πρωτεΐνης, 2 ποτήρια (500ml) γάλα ή εναλλακτικά, δημητριακά,   2 φρούτα και άφθονα λαχανικά. Όταν η διατροφή σας είναι κανονική δεν έχετε ανάγκη από βιταμίνες.

Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

Η σωστή θέση θηλασμού

Δεν υπάρχει σωστή θέση θηλασμού. Η σωστή θέση είναι αυτή που σας βολεύει περισσότερο. Το ένστικτο θα σας οδηγήσει. Το παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να είναι πεινασμένο, και στεγνό. Κρατείστε το σε σχεδόν καθιστή θέση, αναπαυτικά, για να μπορέσει να ρευτεί εύκολα στη διάρκεια του θηλασμού, εάν χρειασθεί. Εσείς καθίστε όσο πιο αναπαυτικά μπορείτε, γιατί στην θέση αυτή θα μείνετε τουλάχιστο για τρία τέταρτα, ακουμπήστε το ένα πόδι σε ένα σκαμνί ώστε το χέρι που θα κρατάει το παιδί να στηρίζεται σταθερά  στο πόδι και με τα δύο δάκτυλα του άλλου χεριού  κρατείστε τη θηλή ώστε να μπορεί το βρέφος να αναπνέει.

Δοκιμάστε  διάφορες θέσεις και καρέκλες. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι βάζοντας το βρέφος στο στήθος. Αργότερα δεν θα χρειάζεται να σκέφτεστε για το πως θα θηλάσετε. Θα μπορείτε να θηλάσετε όπου και όπως θέλετε. Δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από το μωρό σας ώστε να το σηκώσετε ψηλότερα. Συγκρατείστε το μωρό με το ένα χέρι πίσω από τους ώμους του, όχι από τον αυχένα. Για να ξεκινήσει ο θηλασμός αρκεί να ακουμπήσετε το στήθος στο μάγουλο του παιδιού και εκείνο αυτόματα θα γυρίσει να πιάσει τη θηλή.Το βρέφος θηλάζει την περιοχή γύρω από την θηλή και όχι την ίδια την θηλή. Εάν το μωρό σας είναι τοποθετημένο σωστά, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής γύρω από την θηλή (θηλαία άλω), θα φαίνεται πάνω από το πάνω χείλος του παρά από το κάτω. Το πηγούνι του μωρού σας τώρα θα πρέπει να ακουμπάει το στήθος σας και το κάτω χείλος του πρέπει να είναι γυρισμένο προς τα έξω. Εάν δεν αισθάνεστε αναπαυτικά, ή αν πονάει, βάλτε το δάκτυλό σας απαλά στο στόμα του βρέφους ώστε να διακόψετε τον θηλασμό και προσπαθήστε πάλι.

Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να βάλετε τη θηλή στο στόμα του βρέφους. Εξ άλλου αν το βρέφος δεν είναι πεινασμένο δεν πρόκειται να αναζητήσει τη θηλή για να θηλάσει.

 

Που θα θηλάσετε

Μερικές μητέρες δεν τις ενδιαφέρει που θα θηλάσουν το μωρό τους. Αισθάνονται καλά να το θηλάζουν μπροστά σε οποιονδήποτε. Σε άλλες δεν αρέσει να θηλάζουν το μωρό τους δημόσια. Μπορείτε να διαλέξετε κατάλληλα ρούχα για τον θηλασμό. Ένα μπλουζάκι σηκώνεται εύκολα για να θηλάσετε οπουδήποτε. Η πρακτική εξάσκηση μπροστά σε ένα καθρέφτη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ασφαλείς.

Αν πάλι δεν αισθάνεστε άνετα να θηλάσετε το μωρό σας μπροστά σε ξένους προτιμείστε μια απομονωμένη προσωπική ζωή για τους πρώτους μήνες με το μωρό σας. Μην πιεστείτε να  είστε κοινωνική αν δεν αισθάνεστε έτσι. Κάντε ότι εσάς σας ευχαριστεί και σας κάνει να αισθάνεστε ασφάλεια.

 

Πόσο συχνά, πόση ώρα

Ο χρόνος θηλασμού ποικίλει για κάθε παιδί, ακόμη και για  κάθε γεύμα. Συνήθως είναι 5 – 30 λεπτά για το κάθε στήθος. Μερικά μωρά είναι λαίμαργα και τρώνε γρήγορα, αρπαχτά και μεγάλη ποσότητα. Άλλα πάλι είναι νωθρά και χρειάζεται υπομονή και πολύς χρόνος για να φάνε. Τα βρέφη που γεννιούνται με μεγάλο βάρος συνήθως δεν κουράζονται εύκολα  και είναι τα πιο λαίμαργα. Πάντως όσο ο καιρός περνάει τόσο το βρέφος μεγαλώνει και δυναμώνει και μπορεί να θηλάζει μεγαλύτερες ποσότητες σε μικρότερο χρόνο. Όταν ο θηλασμός ξεκινήσει αφήστε το μωρό να φάει έως ότου αυτό θελήσει να σταματήσει. Μετά, είτε σταματήστε ή έπειτα από μια μικρή διακοπή δοκιμάστε να του δώσετε και το άλλο σας στήθος, ώστε να δείτε αν θέλει κι άλλο. Για θηλασμό δεν είναι ανάγκη να τρώει και από τα δύο στήθη. Θα καταλάβετε ότι χόρτασε, αν το μωρό γυρίζει το κεφάλι του αλλού, βγάζει την θηλή από το στόμα του, ή αν αποκοιμιέται στο στήθος σας και δεν ξυπνά ότι κι αν του κάνετε. Την επόμενη φορά που θα φάει ξεκινήστε από το στήθος που δεν θήλασε ή δεν θήλασε καλά.

Ο θηλασμός για να αποκατασταθεί πρέπει συνήθως να περάσουν δέκα έως δεκαπέντε ημέρες. Μερικές από εσάς έχετε άφθονο γάλα εξ αρχής. Με τον χρόνο όμως, και όσο το βρέφος αποκλειστικά θηλάζει, όλο και περισσότερο γάλα παράγεται. Αυτός είναι ο λόγος που τον πρώτο συνήθως μήνα τα περισσότερα βρέφη κάνουν πέντε έως επτά θηλασμούς ή και περισσότερους, ενώ αργότερα τέσσερις έως πέντε. Τα βρέφη ξυπνούν το βράδυ για να φάνε, επειδή η ανάπτυξη τους πρώτους δύο μήνες είναι μεγάλη. Μετά το τέλος του δευτέρου μηνός τα περισσότερα δεν ξυπνούν το βράδυ για να φάνε αφού η ανάπτυξη επιβραδύνεται και αναλογικά η  πρόσληψη γάλακτος όπως και η αύξηση του βάρους τους κάθε μήνα.

 

Πόσο γάλα είναι αρκετό

Επειδή με τον θηλασμό είναι δύσκολο να καταλάβετε  πόσο γάλα  ήπιε το μωρό, πολλές από εσάς τις μητέρες αναρωτιέστε αν τον βρέφος τρέφεται ικανοποιητικά. Πρόκειται  μόνον για δική σας ανασφάλεια. Το πόσο γάλα χωράει το στομάχι του κάθε μωρού, μόνο το ίδιο το βρέφος το γνωρίζει. Το αρχαιότερο ένστικτο στον άνθρωπο, που λέγεται κορεσμός της πείνας, είναι αποτελεσματικότατο και δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση για να λειτουργήσει. Όταν λοιπόν το στομάχι του γεμίσει, ο εγκέφαλος δίνει εντολή να σταματήσει τον θηλασμό. Όσο κι αν επιμένετε από κει και πέρα το μωρό δεν θα φάει ούτε μια γουλιά περισσότερο.

Υπάρχει όμως μια μικρή πιθανότητα, σε βρέφη που είναι νωθρά και θηλάζουν, να μην καταλάβετε ότι δεν χορταίνει καλά με τον θηλασμό. Σ’ αυτή αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, το βάρος που θα πάρει το βρέφος σε μια εβδομάδα και ίσως και άλλα σημάδια που θα αξιολογήσετε μαζί με τον παιδίατρο σας, είναι έμμεσος δείκτης της καλής διατροφής και ανάπτυξης.

Όταν θα το ταΐσετε κρατήστε το στον ώμο σας όρθιο ώστε να ρευτεί. Χρόνος ενός τετάρτου το πολύ είναι αρκετός. Αν δεν ρευτεί στο διάστημα αυτό μην περιμένετε περισσότερο. Βάλτε το να κοιμηθεί.

Comments are closed.